Asuminen

”Osuuskunnan toimialana on jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukemiseksi omistaa ja hallita rakennuksia, joissa olevat huoneistot on pääosin tarkoitettu osuuskunnan jäsenille asuinhuoneistoiksi.” Asunto-osuuskunta Käpylän säännöt §2

TALONMIES
Osuuskunnan talonmies vastaa päivittäisestä kiinteistöjen ja yhteisten piha-alueiden kunnossapidosta sekä äkillisistä korjaus- tai huoltotoimista. Isännöitsijä sen sijaan vastaa mm. nuohouksen tilaamisesta, saunavuoroista sekä muista hallinnollisista asioista.

Piha-ja puutarhatyöt:
yhteispihateiden auraus ja hiekoitus
ruohonleikkuu ja haravointi puutarhatoimikunnan määrittelemillä yhteisillä piha-alueilla
kadunvarsien pensasaitojen leikkaus ja alustojen siivous (alku- tai loppukesällä)
risujen haketus (asukkaat voivat osallistua haketukseen omien risujen kanssa sovittuna aikana)
puutarhajätelavojen tilaus (lavojen aikataulu ilmoitetaan saunojen ilmoitustauluilla sekä osuuskunnan fb-sivulla)
korttelikohtaisten puutarha-jätelaatikoiden tyhjennys
sora-astioiden ja lasten hiekkalaatikoiden täydennys

Yleiset työt:
huoneisto- ja kellaritarkistukset sopimuksen mukaan
kellarin luukkujen avaaminen ja sulkeminen tarvittaessa
sadevesikourujen puhdistus
asuntojen putkistojen sulatus sekä tukoksien avaus
roskakatosten siivous
osuuskunnalle kuuluvat pienkorjaukset sopimuksen mukaan (esim. pienet puutyöt ja paikkamaalaukset)
pienhankintojen tekeminen
osuuskunnan koneiden säilytys ja huolto sekä tarvittavien laitteiden ja koneiden vuokraaminen
osuuskunnan ilmoitusten ja Käpylintu-lehden jako postilaatikoihin
sairaiden ja vanhusten auttaminen asumiseen liittyvissä asioissa
asuntojen vara-avainten säilytys haluttaessa

Saunat:
puusaunan lämmitys kolmesti viikossa
saunojen viikkosiivous kerran viikossa
saunojen kevyt siivous saunapäivinä (arkisin)

Myös seuraavissa asioissa voit kääntyä talonmiehen puoleen:
vesivuodot ja -vahingot
wc-pönttöjen toimivuus
ulko-ovien ja ikkunoiden kunto
rotat tai muut haittaeläinhavainnot

Lisäksi talonmieheltä voi kysyä neuvoa kaikenlaisissa talojen kuntoon liittyvissä asioissa. Talonmiehen kanssa voi sopia myös osuuskunnan omistamien tavaroiden lainaamisesta. Lainattavissa on mm. oksasakset, pensasleikkuri, jatkojohtoja, nurmijyrä, haketin sekä lämpöpuhaltimia (putkien jäätyessä).

KAAKELIUUNIT
Hattulan Kaakelitehtaan sivuilta löytyy hyvät  Käyttö- ja huolto-ohjeet kaakeliuunille

Osuuskunta vastaa alkuperäisten puulämmitteisten kakluunien hoidosta. Jos kaakeliuuniin asennetaan sähkövastus, poistuu osuuskunnan vastuu uunista. Sama pätee, vaikka uuni myöhemmin muutettaisiin takaisin puulämmitteiseksi. Kakluunien käyttötarkoitusmuutoksista tulee ilmoittaa isännöitsijälle. Pitkään sähkövastuksella lämmenneen uunin käyttötarkoituksen muuttamista ei suositella, sillä uuni ei välttämättä kestä sitä.

ILMALÄMPÖPUMPUT
Osuuskunnan asuntoihin voi asentaa lämpöpumpuille ulkoyksiköitä. Osuuskunta on hankkinut tätä varten rakennusvalvontavirastolta yhteisen toimenpideluvan, jonka mukaisesti asennuksia saa tehdä. Ohjeet luvan mukaisesta asennuksesta saa isännöitsijältä. Ennen asennusta tarvitaan myös aina osuuskunnan lupa. Lämpöpumpun hankkimista suunnittelevat jäsenet voivat lähettää lupahakemuksensa hallitukselle hallitus (at) kapylintu.fi.

Hakemuksesta tulee käydä ilmi:

  • ulkoyksikön aiottu asennuspaikka
  • putkien ja sähköjohtojen reititystapa ulkoyksiköltä sisälle
  • jos putkia täytyy reitittää ulkolaudoituksen alla, täytyy selvittää myös laudoituksen alle tulevien putkien määrä ja paksuudet.

Kimppatilauksia voi ja kannattaa järjestää. Varsinkin suojakotelon voi saada halvemmalla, jos tilauserä on suuri.

Huom! Lämpöpumppuasennuksiin voi osuuskunnassa käyttää ainoastaan Tukesin rekisteristä löytyviä asennusliikkeitä ja asentajia.
http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kylmalaiteliikkeet/Hanki-ilmalampopumppu-ja-asennus-luotettavalta-yritykselta/
http://rekisterit.tukes.fi/fi/Urakoitsijat/Urakoitsijat/
http://rekisterit.tukes.fi/fi/Urakoitsijat/Kylmaalan-patevyysrekisteri/

KELLARIT
Kellarien tuuletusluukut pidetään auki sulan-/kuivan kelin ajan. Avoimissa luukuissa tulee olla kiinteät verkot etteivät kissat, linnut ja muut pienet eläimet pääse kellareihin. Luukut suljetaan talveksi ennen syksyn kosteita säitä, ja avataan taas keväällä.

Kellarien ovet on lukittava asianmukaisesti. Jos näin ei tapahdu, osuuskunta hoitaa lukitsemisen ja veloittaa aiheutuneet kustannukset asukkailta.

Maakellarin sorittaminen kapillaarisepelillä on hyvä keino potentiaalisten kosteus-/homeongelmien parantamiseksi. Oheisessa pdfssä on infoa aiheesta:
Kellarin_sorittaminen_2016_09_Kapylintu

ROSKAKATOKSET
Ylä-, keski- ja alakortteleiden roskakatoksissa on erilliset keräysastiat seka- ja muovijätteelle, keräyskartongille, biojätteelle, lasille ja keräys­paperille. Alakorttelista löytyy keräysastia myös pienmetallille. Lisäksi ala- ja keskikorttelissa on kierrätyshyllyt, joihin voi jättää ehjää ja siistiä, itselleen tarpeetonta tavaraa kiertoon ja hyötykäyttää muiden vanhoja aarteita.

Roskakatoksiin ei tule jättää roska-astioihin kuu­lumatonta tai isoa tavaraa, sillä jokaisesta ylimääräisestä, roska-astioiden ulkopuolisesta tavarasta joudutaan maksamaan erikseen.

Lähin suurempi lajittelupiste löytyy K-Supermarket Mustanpekan takaa. Ongelmajätteet kuuluvat SORTTI-asemille tai keväisin ja syksyisin kiertäviin keräys-autoihin.

SAUNAT
Osuuskunnalla on kolme saunaa, joissa on saunavuoroja tarjolla arki-iltaisin. Saunavuoroja saa varattua isännöitsijältä. Saunamaksu on sähkösaunasta 25 €/kk, maksu peritään vastikkeen yhteydessä.

Osuuskunnalla on myös kaikille osuuskuntalaisille avoin lenkkisauna lauantaisin alakorttelin saunalla. Parillisina vuosina lenkkisaunovat naiset klo 18-20 ja miehet klo 20-22 (ja parittomina vuosina päinvastoin, eli miehet ensin, naiset sitten). Lenkkisauna on ilmainen.

NAAPURIKUULEMINEN
Osuuskunnan hallitus kehottaa jäseniä kuulemaan naapureitaan suuremmissa korjaus- ja muutostöissä (mm. isommat pihamuutokset, piharakenteet, ulkovalot, jne) ennen hallitukselle toimitettavaa lupa-anomusta. Ohessa naapurikuuleminen -lomake täytettäväksi.

VESIPUTKET
Kellareissa vieraillessaan asukkaiden olisi hyvä silloin tällöin tarkistaa putkistojensa eristeet, sillä jo pieneltäkin pätkältä puuttuva eriste voi jäädyttää putkistoa. Jos putket uhkaavat jäätyä, on hyvä jättää vesihanat pienesti valumaan paukkupakkasten ajaksi. Mikäli putket jäätyvät, ole heti yhteydessä huoltomieheen.

VESIVAHINGOT
Havaitessaan vesivahingon asukkaan tulee kiireesti ottaa yhteys isännöitsijään, huoltomieheen tai osuuskunnan hallituksen jäseneen. Jos vesivahinko kuuluu asukkaan kotivakuutuksen piiriin, hän hoitaa paikalle oman vakuutustarkastajansa, muussa tapauksessa osuuskunnan vakuutustarkastaja toteaa tilanteen. Asukkaan tulee myös hankkia itse vahingon korjaajat ja maksaa laskut, jotka sitten peritään joko omalta vakuutusyhtiöltä tai osuuskunnan vakuutusyhtiöltä tapauksesta riippuen.