Remontointi 

”Mikäli asunnossa tai jäsenen käyttöön osoitetussa ullakko- tai kellaritilassa tehtävä kunnossapito- tai muutostyö vaikuttaa rakennuksen julkisivuun, kantaviin rakenteisiin, kosteussuojiin, lämpöeristykseen, sähköjohdotukseen, vesiputkistoihin, viemäröintiin, ilmanvaihtoon, hormistoihin tai tulisijoihin on sen tekemiselle haettava lupa osuuskunnan hallitukselta”.

Asunto-osuuskunta Käpylän säännöt 10 §7

RAKENNUSTEN JA YMPÄRISTÖN SUOJELU

Voimassa olevan asemakaavan (1971) mukaan Asunto-osuuskunta Käpylän asuinrakennusten korttelialueelle on asetettu merkinnät suojelusta.

Tontilla on merkintä A ark:

Rakennustaiteellisesti tai kulttuurihistoriallisesti arvokas alue, jolla ei saa suorittaa kasvillisuutta tai piha-alueiden alkuperäistä luonnetta turmelevia toimenpiteitä

Rakennuksilla on merkintä S:

Sivistyshistoriallisesti ja kaupunkikuvan säilyttämisen kannalta rakennustaiteellisesti arvokas rakennus. Rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa suorittaa myöskään sellaisia korjaus- ja muutostöitä, jotka turmelevat rakennuksen julkisivujen tai sisätilojen sivistyshistoriallista tai rakennustaiteellista arvoa.

Rakennuksen julkisivujen muutostöiden lisäksi myös piha-alueiden pysyväisluonteisille rakenteille (esimerkiksi terassit, leikkimökit, ulkovalot) on suoritettava naapurikuuleminen, ja hankkeelle on haettava asunto-osuuskunnan lupa. 

Ota huomioon alueen luonne ja talojen hyvinvoinnin kannalta sopivat ratkaisut suunnitellessasi asunnon tiloja tai piha-alueita koskevia muutoksia. Hanki tietoa esimerkiksi painovoimaisesta ilmanvaihdosta.

Yläkorttelin korkeimmalla kohdalla, avaran pihapiirin ympäröimänä, sijaitsee rakennus, jossa on osuuskunnan ainoat lasikuistit. Talon savupiipussakin on komeutta ja korkeutta. Rakennus on luonnonkivijalkoineen ja kuisteineen ylväs ja koristeellinen kuin upseerin uniformu prenikoineen. "Presidentin muiluttaja", yksi upseerismiehistä, on Sinikka Vainion tutkimusten mukaan asunut Pellervontie 29 talossa 1920-luvulla.
Lähde: Porukalla parempi, Yhteisöllisyys Asunto-osuuskunta Käpylässä ennen ja nyt, Sinikka Vainio.
Julkisivukorjaus Tapiolantie 31 kesällä 2023. Hanke jatkuu mm. pienillä maalaustöillä kesällä 2024. Muita osuuskunnan hankkeita kesälle 2024 ovat esimerkiksi huolto- ja saunarakennusten kattokorjaukset. Kuva: Toivo Koivisto.

JULKISIVU- JA VESIKATTOREMONTIT

Asunto-osuuskunta pyrkii suorittamaan vuosittain yhden, kiireellisimmässä korjaustarpeessa olevan rakennuksen julkisivuhankkeen tai useampia pienempiä korjaushankkeita, esimerkiksi vesikattoja.

Julkisivukorjauksissa puretaan tarvittaessa vanha lautaverhous ja samalla tutkitaan hirsien kunto tervapaperin alta. 

Mahdollisten hirsikorjausten sekä uusien verhouslautojen ja maalipinnan lisäksi rakennus saa useimmiten tuulensuojalevyt, jos niitä ei ole aiemmin ollut.

Keväällä järjestettävällä, hallituksen kiinteistökierroksella arvioidaan ympäristön ja puutarhojen lisäksi mahdollisia rakennusten korjaustarpeita. Osuuskuntakokousten ja hallituksen tiedotteista saat tietoa tulevista hankkeista. 

ILMALÄMPÖPUMPUT

Asunto-osuuskunta Käpylän asuntoon on mahdollista asentaa ilmalämpöpumppu ja siihen yksi ulkoyksikkö. Osuuskunta on hankkinut tätä varten Helsingin kaupunkiympäristöltä yhteisen toimenpideluvan, jonka mukaisesti asennuksia saa tehdä. 

Ulkoyksikkö tulee asentaa huomaamattomaan paikkaan, valettavalle betonilaatalle maatukitelineessä. Ulkoyksikön suojakotelon on oltava toimenpideluvassa hyväksytyn työpiirroksen mukainen. Sijainnista riippuen se maalataan joko sokkelin tai ulkolaudoituksen värillä. 

Ennen töiden aloitusta ja asennusta tarvitaan aina naapurikuuleminen ja osuuskunnan hallituksen lupa. Lupahakemus lähetetään isännöitsijälle ja siihen liitetään naapurikuuleminen sekä yhteystiedot. Ohjeet saat isännöitsijältä tai katso alla kohdasta Tarpeellisia ohjeita ja lomakkeita remontoijalle.

Hakemuksesta tulee käydä ilmi:

Huom! Lämpöpumppuasennuksiin voi osuuskunnassa käyttää ainoastaan Tukesin rekisteristä löytyviä asennusliikkeitä ja asentajia.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö ja suojakotelo asennetaan maatukitelineeseen maanvaraiselle, valettavalle betonilaatalle. Kuvassa valmistellaan betonilaatan valua kahdelle ulkoyksikölle.
Ylä- ja alakerran asuntojen ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköt, jotka on maisemoitu  toimenpideluvan mukaisella yhteisellä suojakotelolla. Kesällä voit lisätä maisemointia vaikkapa ruukkuistutuksilla.
Kun Asunto-osuuskunta Käpylän toimenpideluvan mukainen ilmalämpöpumpun ulkoyksikön suojakotelo asettuu koko korkeudeltaan rakennuksen sokkelin alueelle, maalataan se sokkelin värillä. 
Jos kivijalka on luonnonkiveä, on suojakotelolle määritelty oma värinsä. Lisätietoja sivun alaosasta, Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön lupa- ja asennusohje.

SÄHKÖAUTOJEN LATAUS

Latauksen toteuttaminen täyssähkö- ja lataushybridiautoille edellyttää suuunnitelmien esittämistä hallitukselle lupahakemuksen muodossa. Tämä koskee sekä ns. hidasta latausta (1,8-3,6 kW teholla) että suurempitehoista latausta. Suunnitelma on esitettävä sekä asuntojen yhteydessä, esimerkiksi ulkopistorasiasta, että yläkorttelin parkkipaikalla tehtävästä latauksesta.

Lupahakemus suunnitelmineen lähetetään isännöitsijälle. Mukana on oltava selostus suunnitellusta lataustavasta ja sähköurakoitsijan lausunto latauksen turvallisesta toteuttamisesta. Kotilatauksessa edellytetään yleensä erillistä kaapelia asunnon ryhmäkeskukselta latauspisteelle. Lisäksi on otettava huomioon latauksen ja muun sähkönkulutuksen yhteisteho, ettei sulakkeen kestoa ylitetä.

Naapurikuuleminen edellytetään, jos ehdotetulla ratkaisulla on vaikutuksia naapureille.

Jatkojohtoja ei latauksessa tule käyttää ylikuumenemisvaaran vuoksi. 

Asunto-osuuskunnassa toteutetaan mm. sähkökaapelointia, pää- ja talokeskuksia koskeva kunnossapito- ja muutostyöshanke kesällä 2024. Hanke koskee suurinta osaa yläkorttelin alueesta ja rakennuksista. Hankkeen ARA:n avustusta saavana osana toteutetaan sähköautojen latausvalmius yläkorttelin paikoitusalueelle. Jos olet kiinnostunut parkkipaikasta varusteltuna sähköauton latausmahdollisuudella, ole yhteydessä isännöitsijään.

TOIMINTA REMONTTI- JA LUPA-ASIOISSA

Remonttiin liittyy paljon määräyksiä ja ohjeita – tarkista ajankohtaiset tiedot. Tutki vastuunjakotaulukosta, mitkä asiat kuuluvat osuuskunnan vastuulle. Jos näihin kosketaan remontissa, pitää asiasta sopia aina etukäteen isännöitsijän ja hallituksen kanssa.

Jäsenen vastuut ja velvoitteet korjaus- ja muutostöiden yhteydessä

Asunto-osuuskunnan hallitukselta lupaa haettaessa on toimitettava lupahakemuksen liitteenä tarpeelliset kartoitus- ja suunnitteluasiakirjat, mm:

Työn niin edellyttäessä on haettava Helsingin kaupunkiympäristön (entinen rakennusvalvontavirasto) rakennuslupa. Epäselvissä tilanteissa, jos esimerkiksi muutettavalle tai remontoitavalle tilalle ei ole aiemmin hankittu rakennuslupaa, kysy neuvoa Lupapisteestä.

Työlle tulee nimittää valvoja, jonka hallitus hyväksyy. Valvojan tulee raportoida työn kulusta hallitukselle kirjallisesti. Urakan valmistuttua isännöitsijälle tulee toimittaa käyttöönottotarkastuspöytäkirja /valvontamuistio hankkeesta. Suoritetusta työstä tulee toimittaa loppupiirustukset, jos suunnitelmat ovat työn aikana muuttuneet. Tee itsellesi tarkastuslista: suunniteltu – tehty – tarkastettu – hyväksytty /osuuskunta, kaupunki – tiedotettu osuuskunnan hallitukselle ja isännöitsijälle.

Korjaus- ja muutostöitä tehtäessä on noudatettava voimassa olevia lakeja ja asetuksia. Aikaisemmin tehdyt rakenteet tai ratkaisut saattavat poiketa nykysäädöksistä.

Muutos- ja korjaustyön suorittaja vastaa kaikista kustannuksista työn aikana myös vahingon sattuessa. Työn valmistuttua muutoksista vastaa jäsen (esim. ullakko- ja kellaritilan muutos asumista palvelevaksi tilaksi). Jäsenen tulee myös vakuuttaa ns. lisätilat ja sen rakenteet.

Kaupanteon yhteydessä vastuu siirtyy uudelle omistajalle, ja myyjä on velvollinen kertomaan vastuusta ennen kaupantekoa.

Naapurikuuleminen

Osuuskunnan hallitus velvoittaa jäseniä kuulemaan naapureitaan suuremmissa korjaus- ja muutostöissä (piharakenteet, ulkovalot, jne) ennen hallitukselle toimitettavaa lupahakemusta. Täytä naapurikuuleminen-lomake, joka löytyy sivun alaosasta.

Lupahakemuksen ja -asioinnin selkeä viestintä

Otsikoi sähköpostisi selkeästi: osoite ja aihe, esim. Tapiolantie xx, kylpyhuoneremontti. Jos sinulla on useampi hanke meneillään, pidä viestiketjut erillään.

Kun toimitat kunnossapito- tai muutostyölupahakemuksesi liitteineen isännöitsijälle ennen remontin alkamista, lähetä kaikki asiaa koskeva informaatio samassa viestissä. Jos täydennät tietoja, huolehdi, että kokonaisuudet pysyvät kasassa: esimerkiksi, jos yksi työntekijä muuttuu, lähetä yhteystietolomake kokonaan uudelleen. Näin kaikki tiedot ovat löydettävissä ajantasaisina. Laita myös puhelinnumerosi selkeästi esille.

Sisällytä aikaisempi kirjeenvaihto lähettämiisi viesteihin, jotta lukija pystyy ymmärtämään mistä on kyse. Liitä tietoihin myös kuvia, kun ne selventävät asiaa.

Osuuskunnan hallitus käsittelee hakemukset seuraavassa kokouksessaan, jos ne on toimitettu kaksi viikkoa ennen kokousta.

Luvat kuntoon ennen remonttia

Kaikki asianmukaiset luvat tulee olla kunnossa ennen remontin aloittamista – työtä ei saa aloittaa ennen luvan myöntämistä. Asunto-osuuskunta voi velvoittaa asukasta purkamaan rakennelmansa, jos lupa-asiat eivät ole kunnossa.

Noudata hyväksyttyjä suunnitelmia

Noudata annettuja ohjeita. Ilmoita kun työ on valmis ja sovi lopputarkastus. Asukas vastaa siitä, että toteutus vastaa suunnitelmia ja voimassa olevia määräyksiä, ja että tämä on osoitettu hallitukselle ja/tai rakennusvalvonnalle tarkastus- ja muilla raporteilla työn aikana ja sen valmistuessa. 

Asunto-osuuskunta Käpylän hirsitalot on rakennettu 1921–1924 välisenä aikana. Muutostyöhön usein liittyvän purun yhteydessä saattaa tulla vastaan esimerkiksi alkuperäisiä vesi- ja viemärinousuja, jotka kaipaavat päivitystä. 
Tutki suunnittelijasi kanssa alkuperäisiä tyyppitalopiirroksia, joita voit ostaa Lupapiste-kaupasta. Vastuunjakotaulukosta löydät jäsenen ja asunto-osuuskunnan välisen vastuunjaon eri osa-alueille. Korjauskorteissa on kuvallista tietoa mm. ilmanvaihdosta, palo-osastoinnista sekä rakenteista. Katso lisätietoja sivun alaosasta.

TARPEELLISIA OHJEITA JA LOMAKKEITA REMONTOIJALLE

Asunto-osuuskunnan kunnossapito- tai muutostyöluvan vaatiman hankkeen muistilista

Silloin, kun ei tarvita kaupungin rakennuslupaa.

Ennen remonttia:

Remontin aikana:

Remontin jälkeen:

Milloin kunnossapito- tai muutotostyöhön tarvitaan Helsingin kaupunkiympäristön lupa?

Rakennus- tai toimenpideluvan tarve on tarkistettava remontin suunnitteluvaiheen alussa. Koska lupamääräykset muuttuvat ajoittain, voimassa olevat ohjeet ja määräykset on syytä tarkistaa Helsingin kaupungin nettisivuilta. Sekä rakennus- että toimenpidelupa edellyttävät ennakkoneuvottelua rakennusvalvonnan kanssa. Luvanvaraisissa remonteissa on käytettävä ammattitaitoista suunnittelijaa, joka tuntee ajantasaiset ohjeet ja käytännöt.

Ennen kun haetaan kaupungin rakennus- tai toimenpidelupaa, tulee hakea edeltävästi asunto-osuuskunnan lupa hankkeelle. 

Hankkeessa ei tule edetä ilman sekä asunto-osuuskunnan että kaupungin myöntämää lupaa.

Kaupungin myöntämän luvan ehdot ja vaatimukset tulee toimittaa tiedoksi isännöitsijälle.

Rakennuslupa

Rakennuslupaa tarvitaan esimerkiksi rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseen (ullakko- ja kellariremontit) tai isoissa korjaushankkeissa, esimerkiksi, jos muutetaan kantavia rakenteita. Vähäisissä rakennus- ja taloteknisissä korjaus- ja muutostoimenpiteissä voidaan tapauskohtaisesti arvioida, riittääkö rakennusvalvonnan lausunto (ns. Z-lausunto) vai tarvitaanko hankkeeseen rakennuslupa.

Toimenpidelupa

Rakennusluvan sijasta voidaan joissain tapauksissa hakea toimenpidelupaa. Tämä koskee esimerkiksi asuinhuoneistojen yhdistämistä silloin, kun kantavia rakenteita ei pureta tai muuteta, tai maalämpöjärjestelmän rakentamista. Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksessä on jotkut hankkeet vapautettu toimenpideluvan hakemisesta; esimerkiksi ilmalämpöpumpun asentaminen ei nykyään edellytä toimenpidelupaa kaupungilta, mutta asunto-osuuskunnan hallitukselta on lupa siihen kuitenkin haettava.

Kysy neuvoa tai hae lupaa Lupapisteestä.

Asunto-osuuskunta Käpylän
vastuunjakotaulukko

Ennen kunnossapito- tai muutostyöhankkeeseen ryhtymistä kannattaa tutustua asunto-osuuskunnan ja jäsenen väliseen vastuunjakoon.

Asunto-osuuskunta Käpylän vastuunjakotaulukko

Asunto-osuuskunta Käpylän korjauskortit

Kuvallista tietoa esimerkiksi vastuunjaosta sekä korjauskortteja painovoimaisesta ilmanvaihdosta, palo-osastoinnista sekä rakenteista.

Asunto-osuuskunta Käpylän korjauskortit

Lupahakemuslomake asunto-osuuskunnalle kunnossapito- tai muutostyöstä

Täytä lomake valitsemallasi tavalla. Lähetä se ja lisäksi kaikki muut täyttämäsi lomakkeet sekä liitteet samalla sähköpostilla isännöitsijälle, ulla.haikonen@asumapalvelut.fi.

Lupahakemushankkeen
yhteystietolomake

Täytä lomake valitsemallasi tavalla. Lähetä se ja lisäksi kaikki muut täyttämäsi lomakkeet sekä liitteet samalla sähköpostilla isännöitsijälle, ulla.haikonen@asumapalvelut.fi.

Lupahakemushankkeen
naapurikuuleminen-lomake

Täytä lomake valitsemallasi tavalla. Lähetä se ja lisäksi kaikki muut täyttämäsi lomakkeet sekä liitteet samalla sähköpostilla isännöitsijälle, ulla.haikonen@asumapalvelut.fi.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön lupa- ja asennusohje

Maapohjakellarin sorittaminen

Kaakeliuunit ja puuhellat