Tavoitteenamme on aktiivisella, avoimella ja yhteisöllisellä toiminnalla pitää hyvää huolta yli satavuotiaista suojelluista hirsirakennuksistamme ja ainutlaatuisesta asuinympäristöstämme.
Kysele ja tutki, miten tulisijasi ja ilmanvaihtosi toimii. Toimi paloturvallisesti. Etsi, missä sijaitsevat käyttövesiputkesi. Pidä maapohjakellarisi raikkaana. Kierrätä ja lajittele jätteesi oikein. Lenkkisauno ja seurustele – tai varaa oma saunavuoro. Tutustu, mitä asukkaan kannattaa huomioida vuodenkierron mukaan.
Ennen kaikkea, nauti asumisestasi, ympäristöstäsi ja naapureistasi!
Kaakeliuunit ja hellat kuuluvat jäsenten kunnossapitovastuulle. Osuuskunta vastaa alkuperäisten, puulämmitteisten kakluunien ja hellojen hormien hoidosta.
Syksyisin osuuskunnassa kiertää nuohooja osuuskunnan kustannuksella. Myös käyttämättömät hormit pitää nuohota. Jos kaakeliuuniin on asennettu sähkövastus, asukas on itse vastuussa hormistakin.
Kaakeliuunien muutoksista tulee ilmoittaa hallitukselle. Pitkään sähkövastuksella lämmenneen uunin muuttamista takaisin puulämmitteiseksi ei suositella, sillä uuni ja hormi eivät välttämättä kestä sitä. Mikäli näin kuitenkin toimitaan, jäsenen tulee vastuksen poiston jälkeen kunnostuttaa hormi, minkä jälkeen hormin vastuu siirtyy osuuskunnalle.
Kun alkuperäinen kaakeliuuni korjataan tai uusi uuni asennetaan vanhan paikalle, tulee selvittää asiantuntijan kanssa mm. vanhan uunin ja hormin vaatimat korjaustoimenpiteet sekä esimerkiksi uuden uunin paino ja pohjan muoto. Näistä toimitetaan selvitys isännöitsijälle. Lisätietoja.
Kellarien tuuletusluukut suljetaan talveksi ennen syksyn kosteita säitä ja talven pakkasia. Luukut avataan taas keväällä, säiden mukaan.
Luukuissa tulee olla kiinteät verkot, jotta kissat, linnut ja muut pienet eläimet eivät pääse kellareihin.
Kellarien ovet on lukittava asianmukaisesti.
Maapohjakellarin sorittaminen kapillaarisepelillä on hyvä keino mahdollisten kosteus- ja homeongelmien välttämiseksi. Asunto-osuuskunta suosittelee sitä vahvasti. Lisätietoja.
Ylä-, keski- ja alakortteleiden jätekatoksissa on erilliset keräysastiat seka-, muovi- ja biojätteelle, keräyskartongille ja -paperille, lasille sekä pienmetallille.
Jätekatoksiin ei saa jättää jäteastioihin kuulumatonta tai isoa tavaraa, sillä jokaisesta ylimääräisestä jäteastioiden ulkopuolisesta tavarasta joudutaan maksamaan erikseen.
Asukkaan tulee itse toimittaa jäteasemalle suuremmat määrät, esimerkiksi remontin tai muuton yhteydessä syntyvät jätteet.
Ongelmajätteet kuuluvat Sortti-asemille tai keväisin ja syksyisin kiertäviin keräysautoihin.
Osuuskunnalla on kolme saunaa, joissa on saunavuoroja tarjolla arki-iltaisin. Uusien saunomispäivien avaamiseksi tarvitaan kaksi saunavuorolaista. Saunavuoroja voit varata Asuma Palveluiden asiakaspalvelusta. Katso Yhteystiedot-sivulta. Saunamaksu on 25 €/kk.
Osuuskunnalla on myös kaikille osuuskuntalaisille avoin ja ilmainen lenkkisauna lauantaisin keskikorttelin saunalla. Parillisina vuosina saunovat naiset klo 18–20 ja miehet klo 20–22. Parittomina vuosina saunovat miehet klo 18– 20 ja naiset klo 20–22. Lenkkisauna toimii myös heinäkuussa, jolloin omia saunavuoroja ei ole.
Jouluaattona lämmitetään kaksi saunaa, joissa on miesten ja naisten vuoroja. Tästä ilmoitetaan erikseen.
Syksyllä asukkaiden tulee tarkistaa ja korjata putkistojensa eristeet, sillä jo pieneltäkin pätkältä puuttuva eriste voi jäädyttää putkistoa. Jos putket silti uhkaavat jäätyä, on hyvä jättää vesihanat pienesti valumaan paukkupakkasten ajaksi. Mikäli putket jäätyvät, ole heti yhteydessä talonmieheen.
Havaitessaan vesivahingon asukkaan tulee välittömästi ottaa yhteys talonmieheen. Asukkaan tulee hankkia itse vahingon korjaajat, ja olla lähipäivinä yhteydessä isännöitsijään, jotta voidaan arvioida miten kulut jakautuvat asukkaan ja osuuskunnan (vakuutusten) kesken.
Jokaisessa asunnossa on oltava toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Vuoden 2025 loppuun mennessä palovaroittimen vastuu siirtyy asunto-osuuskunnalle. Siihen asti pidä itse huolta varoittimen toiminnasta.
Asunto-osuuskunnan pienkerrostalojen rappukäytävissä on jo nyt osuuskunnan vastuulla olevat palovaroittimet, joiden kunnosta voi olla yhteydessä talonmieheen. Yhteiset kulkureitit, sekä rappukäytävissä että piha-alueella, pidetään helppokulkuisina – vapaana tavaroista.
Jos käytät ulkosoihtuja, ne pitää sijoittaa riittävän kauas rakenteista (ei siis kuistille tai rappusille) eikä niitä saa jättää vartioimatta.
Noudata säätiedotusten maasto- ja metsäpalovaroituksia.
Pidä palokunnan ja ambulanssien tarvitsemat pelastustie-tyyppiset reitit vapaina ja kulkukelpoisina.
Huolehdi kotisi sähkölaitteiden ja -asennusten turvallisuudesta. Kun suunnittelet sähköihin liittyviä kunnossapito- tai muutostoimenpiteitä, tee ennen töiden aloittamista osuuskunnalle lupahakemus, jonka liitteenä on sähkösuunnitelma.
Sähkö- ja hybridiautojen lataukseen ei saa käyttää tavallisia ulkopistorasioita. Katso lisätietoja Remontointi-sivulta.
Talonmies vastaa päivittäisestä kiinteistön yhteisten piha- ja korttelialueiden, yhteisten kulkureittien ja yhteistilojen kunnossapidosta sekä äkillisistä korjaus- tai huoltotoimista. Tavoitteena on osuuskunnan yleisten alueiden ja tilojen siisteys sekä orgaanisen aineksen järkevä kierrätys.
Yhteispihateiden ja -kulkureittien auraus ja hiekoitus.
Asuntojen vesiputkien sulatus sekä viemäritukoksien avaus.
Osuuskunnalle kuuluvat pienkorjaukset sopimuksen mukaan, esimerkiksi pienet puutyöt ja paikkamaalaukset.
Osuuskunnan tai jäsenen tilaamien urakoitsijoiden avustaminen. (Esimerkiksi lukitun tilan avaaminen ja veden sulkeminen kunnossapito- tai muutostyötä varten.)
Jätekatosten siivous.
Puutarhajätelavojen tilaus keväisin ja syksyisin joka kortteliin sekä syksyllä sekajätelavan tilaus vuorossa olevaan kortteliin.
Korttelikohtaisten viherjätekehikoiden tyhjennys, useimmiten tilattujen puutarhajätelavojen aikataulussa.
Syksyllä rakennusten sadevesikourujen puhdistus sekä yhteisalueiden haravointi pudonneista lehdistä.
Sora-astioiden ja lasten hiekkalaatikoiden täydennys.
Huoneisto- ja kellaritarkistukset sopimuksen mukaan.
Osuuskunnan koneiden säilytys ja huolto sekä tarvittavien laitteiden ja koneiden vuokraaminen, pienhankintojen tekeminen.
Osuuskunnan ilmoitusten jako postilaatikoihin ja kiinnitys ilmoitustauluille.
Saunojen viikkosiivous ja saunojen kevyt siivous saunapäivinä.
Kevättalven toimia ovat mm. osuuskunnan vastuulla olevien pensasaitojen (tien tai kadun reunassa) huoltoleikkaukset.
Kesäajan toimia ovat mm. yhteisalueiden ruohonleikkuu, rikkaruohojen poisto sekä pensasaitojen leikkaus ja puuntaimien poisto pensasaidoista.
Oksien haketusta ja runkojen pilkkomista polttopuumittaan riittää tehtäväksi koko lumettoman kauden ajan.
Tarpeellisia, asumiseen ja puutarhanhoitoon liittyviä vinkkejä sekä muistutuksia toistuvista, ajankohtaisista tehtävistä ja tapahtumista vuodenkierron mukaan.
Seuraa asunto-osuuskunnan tiedotusta saunarakennusten ilmoitustaululla (magneettikiinnitys), Käpylintu-sivuston Ajankohtaista-sivulla sekä lisäksi asukkaiden keskusteluja Facebook-ryhmässä. Naapureidenkin kanssa kannattaa jutella :-)
Hallitus julkaisee kokousmuistiot ilmoitustauluilla sekä asukkaiden Facebook-ryhmässä. Isännöitsijä lähettää ne niihin sähköpostiosoitteisiin, jotka hänelle on ilmoitettu.
Jos itse laitat ilmoituksen esimerkiksi roskakatoksen oveen, huolehdi myös sen poistaminen viimeistään kahden viikon päästä.
Joka korttelissa on roskapihdit ja niitä saa mielellään käyttää ympäri vuoden.
Huolehdi omalta osaltasi jätekatosten siisteydestä ja jätä niihin vain asianmukaisesti lajiteltuja jätteitä. Näin toimien jäteyrityksiltä ei tule ylimääräisiä laskuja.
Joskus joudutaan kaatamaan haitallinen puu osuuskunnan alueella. Talonmies pätkii rungon ja isot oksat, jotka asukkaat saavat hakea polttopuiksi.
Huolehdi kulkureittien hiekoittamisesta postilaatikollesi ja kotiovellesi. Joka korttelissa on sepeliä sitä varten.
Tehdessäsi lumitöitä sijoita lumikinokset siten, että sulamisvedet valuvat poispäin talosta.
Kovalla pakkasella ja pitkillä pakkasjaksoilla (yli -15°C) voi olla tarpeellista jättää kodin vesihanat tippumaan.
Joulukuusen rungoista saa hyvää polttopuuta. Voit jättää ne myös huoltorakennusten viereen.
Omenapuiden leikkaus suositellaan tehtäväksi maaliskuun puolivälistä huhtikuun loppuun mennessä, ennen silmujen puhkeamista. Leikkaus on paras tehdä leudolla säällä silloin, kun oksilla ei enää ole lunta.
Levitä tuhkaa viimeisten lumien päälle esimerkiksi nurmialueella. Lumi sulaa nopeammin ja tuhka ravitsee maaperää.
Kellareiden tuuletusluukut avataan koko kesäksi pakkaskauteen asti. Tarkasta, että aukossa on vahva ja tiivis verkko estämässä eläinten vierailut sekä että luukussa on haka pitämässä se auki. Luukun aukipitäminen on tarpeen rakennuksen hengittämisen ja kellarin tuuletuksen vuoksi.
Marjapensaiden leikkaus tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista.
Kun siivoat kukka- ym. penkkejä ja leikkaat kuivat varret, pilko ne samantien maanpeitteeksi. Maa ja ötökät (ne hyvät) kiittävät, myös kastelun tarve vähenee.
Asunto-osuuskunnan puutarhatiimi järjestää yhteiset talkoot huhti–toukokuussa. Voit ehdottaa kunnostusta tarvitsevia paikkoja.
Viherjätelava saapuu joka kortteliin. Jätä puunrungot ja paksummat oksat lavan viereen. Aikataulusta ilmoitetaan ilmoitustaululla sekä Ajankohtaista-sivulla.
Talonmies puhdistaa tarvittaessa rakennusten sadevesikourut. Puhdistusta kaipaavat useimmiten Pohjolankadun varrella olevien rakennusten kourut.
HSY:n Sortti-keräysautot saapuvat noutamaan kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet Akseli Toivosen kentältä. Tarkista aikataulut Ajankohtaista-sivulta tai netistä.
Pihojen vesihanat voi avata yöpakkasten loputtua.
Touko–kesäkuussa hallitus tekee korttelikierroksen ja tutkii esimerkiksi rakennusten julkisivujen korjaustarpeita.
Osuuskunnan kevätkokous. Ilmoitus kokouksesta tulee sähköpostilla tai postilaatikkoon sekä ilmoitustaululle.
Rikkaruohot, esimerkiksi vuohenputket, lähtevät juurineen helpoimmin kun maa on kosteaa eikä muuta kasvillisuutta vielä ole paljon. (Talikko on paras työväline tähän, koska juuret ovat pitkiä.)
Ennen kun pensasaitaan tulee lehdet, on helpompi huomata sinne kuulumattomat vaahteran- ym. puiden taimet, jotka saa pieninä helpommin irti juurineen. Isommat sahataan ja suolataan sahauspinta. Katso Puuntaimien poistaminen näivettämällä -ohje Pihat- ja puutarhat -sivulta.
Kysele perennojen taimia naapureilta. Myös taimenvaihtotapahtumia järjestetään. Valitse paikan olosuhteisiin sopivat kasvit.
Keväisin ja syksyisin korttelipihoilla järjestetään pihakirppareita. Löytöjen lomassa voi tavata tuttuja ja nauttia herkkuja puutarhakahvilassa.
Älä jätä ulos mitään syötävää, se lisää rottien määrää alueella.
Hyöty- ja ruukkukasveja tarvitsee kastella: tee se aamuisin ja kerralla kunnolla, jotta juuret kasvavat alaspäin. Päivällä kasteleminen haihduttaa vettä. Illalla kastelemisesta tykkäävät erityisesti lehtokotilot.
Juuri istutettuja, monivuotisia kasveja eli perennoja sekä nurmikkoa kylvämisen jälkeen, kastellaan parin viikon ajan – ja kerralla kunnolla. Aiemmat istutukset pärjäävät kastelematta.
Karsi omenoiden liiat raakileet puista kukinnan jälkeen, jotta jäljelle jäävät omenat kasvavat suuremmiksi.
Nautitaan omenoista ja silloin, kun niitä on paljon.
Kutsu yhdessä naapureiden kanssa omenasiepparit hakemaan omenat.
Laita lahjoituslaatikko portin pieleen. Jos pussitat omenat, ne on helpompi ottaa mukaan, ja menevät kuin kuumille kiville.
Kutsu tutut hakemaan omenoita.
Kerää omenat maasta joka päivä ennen yötä, jolloin rotat tulevat herkuttelemaan. Ravista puuta ennen kuin keräät.
Huonot omenat ja muumiotautiset luumut hävitetään seuraavilla tavoilla.
Voit laittaa ne omaan lämpökompostoriin tai varsinaiseen omenakompostoriin, johon haittaeläimet eivät pääse.
Osuuskunnan biojätteeseen voi laittaa vain pieniä määriä kerrallaan ja hyvin paketoituina.
Näin myös hidastetaan muumiotaudin leviämistä. Taudin aiheuttaa sieni, joka leviää itiöillä. Itiöt säilyvät talven yli maahan pudonneissa tai puuhun jääneissä hedelmissä, joten sairaat hedelmät pitää poimia pois puustakin. Muumiotauti viihtyy kosteassa ja tuuheassa omenapuussa.
Puutarhatiimi tekee korttelikierroksen ja tutkii esimerkiksi hävitettävät vieraslajit sekä yhteisalueilla että asukkaiden pihoilla.
Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji, jonka kasvusto pitää leikata alas niin kauan kun se yrittää kasvaa. Tutki ja poista myös muiden haitallisten vieraslajien esiintymät, esimerkiksi viitapihlaja-angervo ja kanadanpiisku.
Karsi omenoiden liiat raakileet puista kukinnan jälkeen, jotta jäljelle jäävät omenat kasvavat suuremmiksi.
Oma komposti on hyvä maa-aineksen tuottaja.
Asunto-osuuskunnan kortteleissa sijaitsevat viherjätekehikot on tarkoitettu pehmeälle kasvijätteelle, ei oksille ja mullalle.
Oksat kannattaa hakettaa ja käyttää vaikkapa pensaiden alla, multa kannattaa kierrättää omassa pihassa.
Sorita kellarisi viimeistään nyt, jos se on vielä tekemättä. Tämä on asukkaalle yleensä kertaluonteinen toimenpide.
Älä jätä ulos mitään syötävää, se lisää rottien määrää alueella.
Omat saunavuorot eivät ole käytössä talonmiehen kesäloman aikana, mutta keskikorttelin saunalla on lauantaisin lenkkisauna. Parillisina vuosina saunovat naiset klo 18–20 ja miehet klo 20–22. Parittomina vuosina lenkkisaunavuorot ovat päinvastoin.
Nautitaan omenoista ja silloin kun niitä on paljon.
Osuuskunta tilaa romulavan vuorotellen eri kortteliin, jonne kaikki voivat viedä vanhaa myrkytöntä roinaa. Kesällä 2024 on vuorossa keskikortteli, 2025 alakortteli ja 2026 yläkortteli.
Lavalle saa laittaa vain sellaista tavaraa mikä muutenkin menisi sekajätteeseen, ei siis maaleja ja muita Sortti-keräysautoon menevää, (huom. katso huhtikuu). Remontti- ja muuttojätteet tulee toimittaa remontin ja muuton yhteydessä pois, ei säilöä odottamaan romulavaa.
Osuuskuntajuhlat järjestetään vuorovuosina eri kortteleissa elokuun loppupuolella. Ala- ja pikkukortteli järjestävät vuoden 2024 osuuskuntajuhlat, 2025 vuorossa on yläkortteli ja 2026 keskikortteli.
Osuuskunnan puutarhatiimi järjestää syys–lokakuussa talkoot. Talkoissa kunnostetaan mm. yhteisalueita ja haketetaan oksia, joista saa hyvää katetta esim. pensaiden juurille.
Paksummat syreeninvarret kannattaa sahata polttopuuksi. Niiden kuivuttua yli vuoden ne ovat mahtava lämmön lähde talvella.
Kesäkukkien mullan voi levittää pensaiden alle ja kukkapenkkiin.
Suojaa hedelmäpuiden varret metalliverkolla myös korkeita kinoksia ajatellen.
Älä jätä ulos mitään syötävää, se lisää rottien määrää alueella.
Nuohooja käy loka–marraskuussa nuohoamassa kaikki tulisijojen hormit ja tarkastaa niiden kunnon. Ilmoitus tulee postilaatikkoon.
Polta uunissasi vain kuivaa puuta. Tuore puu kuivatetaan talven yli.
Säästä tuhkat nurmikon tms. lannoitukseen tai hävitä ne tiiviiseen pussiin suljettuna sekajätteenä.
Sulje pihan vesipiste, tyhjennä letku vedestä ja vie se kellariin.
Viherjätelava saapuu joka kortteliin. Jätä puunrungot ja paksummat oksat lavan viereen. Aikataulusta ilmoitetaan ilmoitustaululla sekä Ajankohtaista-sivulla.
Talonmies puhdistaa rakennusten sadevesikourut.
Osuuskunnan syyskokous. Ilmoitus tulee sähköpostilla tai postilaatikkoon sekä ilmoitustaululle. Kaikki mukaan vaikuttamaan!
Kellareiden tuuletusluukut suljetaan kevääseen asti. Huolehdi, että siinä on hyvä haka.
Käyttäessäsi alumiinisia pihasoihtuja huolehdi tarkkaan etäisyydet kaikesta muusta palavasta ja seuraa niiden palamista. Korjaa metallit ym. koristeet aina käytön jälkeen pois, jotta roskat eivät jää lumen alle.
Vedestä jäädytetty soihtu on turvallinen ja kaunis.
Käpylän tiernapojat esiintyvät itsenäisyyspäivän jälkeisenä sunnuntaina.
Joululauluja lauletaan lauantaina ennen joulua alakorttelin saunalla klo 17.
Joulusaunat järjestetään jouluaattona.