Remontointi
”Mikäli asunnossa tai jäsenen käyttöön osoitetussa ullakko- tai kellaritilassa tehtävä kunnossapito- tai muutostyö vaikuttaa rakennuksen julkisivuun, kantaviin rakenteisiin, kosteussuojiin, lämpöeristykseen, sähköjohdotukseen, vesiputkistoihin, viemäröintiin, ilmanvaihtoon, hormistoihin tai tulisijoihin on sen tekemiselle haettava lupa osuuskunnan hallitukselta”.
Asunto-osuuskunta Käpylän säännöt 10 §7
RAKENNUSTEN JA YMPÄRISTÖN SUOJELU
Voimassa olevan asemakaavan (1971) mukaan Asunto-osuuskunta Käpylän asuinrakennusten korttelialueelle on asetettu merkinnät suojelusta.
Tontilla on merkintä A ark:
Rakennustaiteellisesti tai kulttuurihistoriallisesti arvokas alue, jolla ei saa suorittaa kasvillisuutta tai piha-alueiden alkuperäistä luonnetta turmelevia toimenpiteitä.
Rakennuksilla on merkintä S:
Sivistyshistoriallisesti ja kaupunkikuvan säilyttämisen kannalta rakennustaiteellisesti arvokas rakennus. Rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa suorittaa myöskään sellaisia korjaus- ja muutostöitä, jotka turmelevat rakennuksen julkisivujen tai sisätilojen sivistyshistoriallista tai rakennustaiteellista arvoa.
Rakennuksen julkisivujen muutostöiden lisäksi myös piha-alueiden pysyväisluonteisille rakenteille (esimerkiksi terassit, leikkimökit, ulkovalot) on suoritettava naapurikuuleminen, ja hankkeelle on haettava asunto-osuuskunnan lupa.
Ota huomioon alueen luonne ja talojen hyvinvoinnin kannalta sopivat ratkaisut suunnitellessasi asunnon tiloja tai piha-alueita koskevia muutoksia. Hanki tietoa esimerkiksi painovoimaisesta ilmanvaihdosta.
Lähde: Porukalla parempi, Yhteisöllisyys Asunto-osuuskunta Käpylässä ennen ja nyt, Sinikka Vainio.
OSUUSKUNNAN KORJAUSHANKKEET
Asunto-osuuskunta pyrkii suorittamaan vuosittain yhden, kiireellisimmässä korjaustarpeessa olevan rakennuksen julkisivuhankkeen tai useampia pienempiä korjaushankkeita, esimerkiksi vesikattoja. Lisäksi toteutetaan tarpeen mukaan runkoviemäreiden korjauksia sekä sähköhankkeita.
Julkisivukorjauksissa puretaan tarvittaessa vanha lautaverhous ja samalla tutkitaan hirsien kunto tervapaperin alta. Mahdollisten hirsikorjausten sekä uusien verhouslautojen ja maalipinnan lisäksi rakennus saa useimmiten tuulensuojalevyt, jos niitä ei ole aiemmin ollut.
Jos rakennuksessa on jäsenen (myös aiemman) muutostyönä rakentama parveke, osuuskunnan kustantaman julkisivukorjaushankeen yhteydessä parveke kunnostetaan ja maalataan. Samalla tehdään mahdolliset parvekkeen kantavien rakenteiden korjaukset, joiden kustannukset koituvat jäsenelle.
Keväällä järjestettävällä, osuuskunnan kiinteistötarkastajien ja hallituksen kiinteistökierroksella arvioidaan ympäristön ja puutarhojen lisäksi mahdollisia rakennusten korjaustarpeita. Osuuskuntakokousten ja hallituksen tiedotteista sekä tämän sivun alaosasta saat tietoa korjaushankkeista.
ILMALÄMPÖPUMPUT
Asunto-osuuskunta Käpylän asuntoon on mahdollista asentaa ilmalämpöpumppu ja siihen yksi ulkoyksikkö. Osuuskunta on hankkinut tätä varten Helsingin kaupunkiympäristöltä yhteisen toimenpideluvan, jonka mukaisesti asennuksia saa tehdä.
Ulkoyksikkö tulee asentaa huomaamattomaan paikkaan, valettavalle betonilaatalle maatukitelineessä. Ulkoyksikön suojakotelon on oltava toimenpideluvassa hyväksytyn työpiirroksen mukainen. Sijainnista riippuen se maalataan joko sokkelin tai ulkolaudoituksen värillä.
Ennen töiden aloitusta ja asennusta tarvitaan aina naapurikuuleminen ja osuuskunnan hallituksen lupa. Lupahakemus lähetetään isännöitsijälle ja siihen liitetään naapurikuuleminen sekä yhteystiedot. Ohjeet saat isännöitsijältä tai katso alla kohdasta Tarpeellisia ohjeita ja lomakkeita remontoijalle.
Hakemuksesta tulee käydä ilmi:
Ulkoyksikön aiottu asennuspaikka ja perustusten tekotapa.
Putkien ja sähköjohtojen reititystapa ulkoyksiköltä sisälle.
Jos putkia täytyy reitittää ulkolaudoituksen alla, täytyy selvittää myös laudoituksen alle tulevien putkien määrä ja paksuudet.
Huom! Lämpöpumppuasennuksiin voi osuuskunnassa käyttää ainoastaan Tukesin rekisteristä löytyviä asennusliikkeitä ja asentajia.
SÄHKÖAUTOJEN LATAUS
Yläkorttelin parkkialueelle on asennettu kuusi 11 kW:n teholla toimivaa latauslaitetta. Latauspaikan vuokraamista voi tiedustella isännöitsijältä.
Pihapysäköinnissä latauksen toteuttaminen täyssähkö- ja lataushybridiautoille edellyttää lupahakemuksen esittämistä hallitukselle. Tämä koskee sekä ns. hidasta latausta pistorasiasta (1,8-3,6 kW:n teholla) että suurempitehoista latausta erillisellä latauslaitteella.
Lupahakemus suunnitelmineen lähetetään isännöitsijälle. Mukana on oltava selostus suunnitellusta lataustavasta ja sähköurakoitsijan lausunto latauksen turvallisesta toteuttamisesta. Kotilatauksessa edellytetään yleensä erillistä kaapelia asunnon ryhmäkeskukselta latauspisteelle. Lisäksi on otettava huomioon latauksen ja muun sähkönkulutuksen yhteisteho, ettei sulakkeen kestoa ylitetä.
Naapurikuuleminen edellytetään, jos ehdotetulla ratkaisulla on vaikutuksia naapureille.
Jatkojohtoja ei latauksessa tule käyttää ylikuumenemisvaaran vuoksi.
TOIMINTA REMONTTI- JA LUPA-ASIOISSA
Remonttiin liittyy paljon määräyksiä ja ohjeita – tarkista ajankohtaiset tiedot. Tutki vastuunjakotaulukosta, mitkä asiat kuuluvat osuuskunnan vastuulle. Jos näihin kosketaan remontissa, pitää asiasta sopia aina etukäteen isännöitsijän ja hallituksen kanssa.
Jäsenen vastuut ja velvoitteet korjaus- ja muutostöiden yhteydessä
Asunto-osuuskunnan hallitukselta lupaa haettaessa on toimitettava lupahakemuksen liitteenä tarpeelliset kartoitus- ja suunnitteluasiakirjat, mm:
Arkkitehtipiirustukset
Rakennepiirustukset
LVIS-piirustukset
Työn niin edellyttäessä on haettava Helsingin kaupunkiympäristön (entinen rakennusvalvontavirasto) rakennuslupa. Epäselvissä tilanteissa, jos esimerkiksi muutettavalle tai remontoitavalle tilalle ei ole aiemmin hankittu rakennuslupaa, kysy neuvoa Lupapisteestä.
Työlle tulee nimittää valvoja, jonka hallitus hyväksyy. Valvojan tulee raportoida työn kulusta hallitukselle kirjallisesti. Urakan valmistuttua isännöitsijälle tulee toimittaa käyttöönottotarkastuspöytäkirja /valvontamuistio hankkeesta. Suoritetusta työstä tulee toimittaa loppupiirustukset, jos suunnitelmat ovat työn aikana muuttuneet. Tee itsellesi tarkastuslista: suunniteltu – tehty – tarkastettu – hyväksytty /osuuskunta, kaupunki – tiedotettu osuuskunnan hallitukselle ja isännöitsijälle.
Korjaus- ja muutostöitä tehtäessä on noudatettava voimassa olevia lakeja ja asetuksia. Aikaisemmin tehdyt rakenteet tai ratkaisut saattavat poiketa nykysäädöksistä.
Muutos- ja korjaustyön suorittaja vastaa kaikista kustannuksista työn aikana myös vahingon sattuessa. Työn valmistuttua muutoksista vastaa jäsen (esim. ullakko- ja kellaritilan muutos asumista palvelevaksi tilaksi). Jäsenen tulee myös vakuuttaa ns. lisätilat ja sen rakenteet.
Kaupanteon yhteydessä vastuu siirtyy uudelle omistajalle, ja myyjä on velvollinen kertomaan vastuusta ennen kaupantekoa.
Naapurikuuleminen
Osuuskunnan hallitus velvoittaa jäseniä kuulemaan naapureitaan suuremmissa korjaus- ja muutostöissä (piharakenteet, ulkovalot, jne) ennen hallitukselle toimitettavaa lupahakemusta. Täytä naapurikuuleminen-lomake, joka löytyy sivun alaosasta.
Lupahakemuksen ja -asioinnin selkeä viestintä
Otsikoi sähköpostisi selkeästi: osoite ja aihe, esim. Tapiolantie xx, kylpyhuoneremontti. Jos sinulla on useampi hanke meneillään, pidä viestiketjut erillään.
Kun toimitat kunnossapito- tai muutostyölupahakemuksesi liitteineen isännöitsijälle ennen remontin alkamista, lähetä kaikki asiaa koskeva informaatio samassa viestissä. Jos täydennät tietoja, huolehdi, että kokonaisuudet pysyvät kasassa: esimerkiksi, jos yksi työntekijä muuttuu, lähetä yhteystietolomake kokonaan uudelleen. Näin kaikki tiedot ovat löydettävissä ajantasaisina. Laita myös puhelinnumerosi selkeästi esille.
Sisällytä aikaisempi kirjeenvaihto lähettämiisi viesteihin, jotta lukija pystyy ymmärtämään mistä on kyse. Liitä tietoihin myös kuvia, kun ne selventävät asiaa.
Osuuskunnan hallitus käsittelee hakemukset seuraavassa kokouksessaan, jos ne on toimitettu kaksi viikkoa ennen kokousta.
Luvat kuntoon ennen remonttia
Kaikki asianmukaiset luvat tulee olla kunnossa ennen remontin aloittamista – työtä ei saa aloittaa ennen luvan myöntämistä. Asunto-osuuskunta voi velvoittaa asukasta purkamaan rakennelmansa, jos lupa-asiat eivät ole kunnossa.
Noudata hyväksyttyjä suunnitelmia
Noudata annettuja ohjeita. Ilmoita kun työ on valmis ja sovi lopputarkastus. Asukas vastaa siitä, että toteutus vastaa suunnitelmia ja voimassa olevia määräyksiä, ja että tämä on osoitettu hallitukselle ja/tai rakennusvalvonnalle tarkastus- ja muilla raporteilla työn aikana ja sen valmistuessa.
🛠️ 🏠 📝
TARPEELLISIA OHJEITA JA LOMAKKEITA REMONTOIJALLE
Asunto-osuuskunnan kunnossapito- tai muutostyöluvan vaatiman hankkeen muistilista
Silloin, kun ei tarvita kaupungin rakennuslupaa.
Ennen remonttia:
Remonttiin ryhtyvä hankkii tietoa toteutukseen liittyvistä suunnitelmatarpeista, nykyisistä rakennusmääräyksistä ja tarvittavista tarkastuksista.
Remonttiin ryhtyvä hankkii pätevät suunnittelijat tekemään tarvittavat suunnitelma-asiakirjat sekä valvojan valvomaan remontin toteutusta.
Remonttiin ryhtyvä suorittaa tarvittaessa naapurikuulemisen, jonka toteuttamiseksi löytyy lomake sivun alaosiosta.
Remonttiin ryhtyvä täyttää asunto-osuuskunnan virallisen kunnossapito- tai muutostöiden lupahakemusasiakirjan, hankkeen yhteystiedot, jotka löytyvät tämän tekstin lähettyviltä sivun alaosiosta.
Remonttiin ryhtyvä toimittaa suunnittelijan tekemät suunnitelma-asiakirjat sekä virallisen kunnossapito- tai muutostöiden lupahakemusasiakirjan isännöitsijälle viimeistään kaksi viikkoa ennen sitä hallituksen kokousta, jossa haluaa asian käsiteltävän. Kaikki asiakirjat tulee toimittaa samalla kertaa, myös yhteystieto- sekä mahdollinen naapurikuuleminen-lomake. Mikäli joku yhteystietolomakkeella olevista henkilöistä muuttuu, tulee koko lomake toimittaa uudelleen, jotta kaikki yhteystiedot ovat helposti saatavilla.
Hallitus myöntää luvan remontille ja/tai tarvittaessa pyytää lisäselvityksiä.
Remontin aikana:
Remonttiin ryhtyvä huolehtii siitä, että isännöitsijälle tiedotetaan purkutarkastuksen ajankohta, ja että isännöitsijä kutsutaan katselmuksiin, joissa rakennushankkeen edustajan tulee olla läsnä. Isännöitsijä laskuttaa remontin tekijältä katselmuksista aiheutuvat kulut. Purkukatselmuksen maksaa osuuskunta.
Siinäkin tapauksessa, että jos WC- ja kylpyhuoneremontissa ei tarvita Helsingin kaupunkiympäristön rakennuslupaa, tulee remonttiin ryhtyvän järjestää purku-/vesieristystarkastus sekä lopputarkastus. Tarkastuksen suorittaa rakennusalan ammattilainen, jonka hallitus on hyväksynyt tehtävään.
Remontin jälkeen:
Remontin valmistuttua loppuasiakirjat ja tarkastuspöytäkirjat tulee välittömästi toimittaa isännöitsijälle asunto-osuuskunnan arkistoon. Isännöitsijä laskuttaa jäsentä asiakirjojen käsittelystä, lisätietoja isännöitsijän toimenkuvassa Yhteystiedot-sivulla. Säilytä remonttiasiakirjat myös itselläsi.
Milloin kunnossapito- tai muutotostyöhön tarvitaan Helsingin kaupunkiympäristön lupa?
Rakennus- tai toimenpideluvan tarve on tarkistettava remontin suunnitteluvaiheen alussa. Koska lupamääräykset muuttuvat ajoittain, voimassa olevat ohjeet ja määräykset on syytä tarkistaa Helsingin kaupungin nettisivuilta. Sekä rakennus- että toimenpidelupa edellyttävät ennakkoneuvottelua rakennusvalvonnan kanssa. Luvanvaraisissa remonteissa on käytettävä ammattitaitoista suunnittelijaa, joka tuntee ajantasaiset ohjeet ja käytännöt.
Ennen kun haetaan kaupungin rakennus- tai toimenpidelupaa, tulee hakea edeltävästi asunto-osuuskunnan lupa hankkeelle.
Hankkeessa ei tule edetä ilman sekä asunto-osuuskunnan että kaupungin myöntämää lupaa.
Kaupungin myöntämän luvan ehdot ja vaatimukset tulee toimittaa tiedoksi isännöitsijälle.
Rakennuslupa
Rakennuslupaa tarvitaan esimerkiksi rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseen (ullakko- ja kellariremontit) tai isoissa korjaushankkeissa, esimerkiksi, jos muutetaan kantavia rakenteita. Vähäisissä rakennus- ja taloteknisissä korjaus- ja muutostoimenpiteissä voidaan tapauskohtaisesti arvioida, riittääkö rakennusvalvonnan lausunto (ns. Z-lausunto) vai tarvitaanko hankkeeseen rakennuslupa.
Toimenpidelupa
Rakennusluvan sijasta voidaan joissain tapauksissa hakea toimenpidelupaa. Tämä koskee esimerkiksi asuinhuoneistojen yhdistämistä silloin, kun kantavia rakenteita ei pureta tai muuteta, tai maalämpöjärjestelmän rakentamista. Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksessä on jotkut hankkeet vapautettu toimenpideluvan hakemisesta; esimerkiksi ilmalämpöpumpun asentaminen ei nykyään edellytä toimenpidelupaa kaupungilta, mutta asunto-osuuskunnan hallitukselta on lupa siihen kuitenkin haettava.
Kysy neuvoa tai hae lupaa Lupapisteestä.
Asunto-osuuskunta Käpylän vastuunjakotaulukko
Ennen kunnossapito- tai muutostyöhankkeeseen ryhtymistä kannattaa tutustua asunto-osuuskunnan ja jäsenen väliseen vastuunjakoon.
Asunto-osuuskunta Käpylän korjauskortit
Kuvallista tietoa esimerkiksi vastuunjaosta sekä korjauskortteja painovoimaisesta ilmanvaihdosta, palo-osastoinnista sekä rakenteista.
Lupahakemuslomake asunto-osuuskunnalle kunnossapito- tai muutostyöstä
Täytä lomake valitsemallasi tavalla. Lähetä se ja lisäksi kaikki muut täyttämäsi lomakkeet sekä liitteet samalla sähköpostilla isännöitsijälle, ulla.haikonen@asumapalvelut.fi.
Jotta voit lähettää täyttämäsi lomakkeen omaan sähköpostiisi, sinun tulee olla kirjautuneena Google-tilillesi.
Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen ja valita selaimesta "tulosta pdf", jotta saat lomakkeen käyttöösi täyttämilläsi tiedoilla ilman Google-tiliä.
> Kunnossapito- ja muutostyön selaimessa täytettävä, halutessasi sähköpostiisi lähetettävä, ja edelleen isännöitsijälle lähetettävä lupahakemuslomakeVoit käyttää myös pdf-lomaketta, jonka voit tulostaa, täyttää käsin ja skannata tai täyttää valitsemallasi ohjelmalla ja tulostaa/tallentaa uudeksi pdf:ksi sekä lopuksi lähettää isännöitsijälle.
> Kunnossapito- ja muutostyön pdf-lupahakemuslomake
Lupahakemushankkeen yhteystietolomake
Täytä lomake valitsemallasi tavalla. Lähetä se ja lisäksi kaikki muut täyttämäsi lomakkeet sekä liitteet samalla sähköpostilla isännöitsijälle, ulla.haikonen@asumapalvelut.fi.
Jotta voit lähettää täyttämäsi lomakkeen omaan sähköpostiisi, sinun tulee olla kirjautuneena Google-tilillesi.
Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen ja valita selaimesta "tulosta pdf", jotta saat lomakkeen käyttöösi täyttämilläsi tiedoilla ilman Google-tiliä.
> Hankkeen selaimessa täytettävä, halutessasi sähköpostiisi lähetettävä, ja edelleen isännöisijälle lähetettävä yhteystietolomakeVoit käyttää myös pdf-lomaketta, jonka voit tulostaa, täyttää käsin ja skannata tai täyttää valitsemallasi ohjelmalla ja tulostaa/tallentaa uudeksi pdf:ksi sekä lopuksi lähettää isännöitsijälle.
> Hankkeen pdf-yhteystietolomake
Lupahakemushankkeen naapurikuuleminen-lomake
Täytä lomake valitsemallasi tavalla. Lähetä se ja lisäksi kaikki muut täyttämäsi lomakkeet sekä liitteet samalla sähköpostilla isännöitsijälle, ulla.haikonen@asumapalvelut.fi.
Jotta voit lähettää täyttämäsi lomakkeen omaan sähköpostiisi, sinun tulee olla kirjautuneena Google-tilillesi.
Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen ja valita selaimesta "tulosta pdf", jotta saat lomakkeen käyttöösi täyttämilläsi tiedoilla ilman Google-tiliä.
> Selaimessa täytettävä, halutessasi sähköpostiisi lähetettävä, ja edelleen naapurille toimitettava, sekä lopuksi isännöitsijälle lähetettävä Naapurikuuleminen-lomakeVoit käyttää myös pdf-lomaketta, jonka voit tulostaa, täyttää käsin ja skannata tai täyttää valitsemallasi ohjelmalla ja tulostaa/tallentaa uudeksi pdf:ksi sekä lopuksi lähettää isännöitsijälle.
> Naapurikuuleminen-pdf-lomake
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön lupa- ja asennusohje
Kun suunnittelet hankkivasi ilmalämpö- tai vesi-ilmalämpöpumpun, tutki ohjeet huolellisesti, myös asentajan kanssa.
Jos kaipaat vertais- ja kokemustukea, voit olla yhteydessä osuuskunnan hallitukseen, josta henkilö tulee mukaan suunnitteluvaiheessa olevaan hankkeeseen antamaan vinkkejä ja esimerkiksi kertomaan mitä lupia tarvitset.
Maapohjakellarin sorittaminen
Kaakeliuunit ja puuhellat
🛠️ 🏠
OSUUSKUNNAN KORJAUSHANKKEET
Korjaushankkeet 2025
Isoimmat vuoden 2025 aikana toteutuneet ja toteutettavat korjaushankkeet.
Pellervontie 33, julkisivukorjaus
Tapiolantie 26, julkisivulla seinänosan lahokorjaus
Korjaushankkeet 2024
Isoimmat vuoden 2024 aikana toteutuneet ja toteutettavat korjaushankkeet.
Pellervontie 27, loput lahovauriokorjaukset
Tapiolantie 31, julkisivukorjauksen lopputyöt sekä sähköpääkeskuksen ja -nousujen uusiminen
Nyyrikintie 19, runkoviemärin korjaus
Tapiolantie 26, vesikattokorjaus, uusittu myös kattotuoleja
Pellervontie 29, kattoturvatuotteiden uusiminen
Alakorttelin sauna- ja huoltorakennuksen vesikattokorjaus
Yläkorttelin sauna- ja huoltorakennuksen vesikattokorjaus
Pohjolankatu 32, länsipääsyn julkisivukorjaus, myös lahovauriokorjauksia
Pellervontie 27 ja lähitalojen sekä yläkorttelin paikoitusalueen sähköurakka